Van WerraMan tot de Ironman van Hawaii:

Een interview met topsporter Philipp Mock

Tweevoudig starter bij de Ironman Hawaii: Philipp Mock uit Eschwege (DE).
Tweevoudig starter bij de Ironman Hawaii: Philipp Mock uit Eschwege (DE).

Het is een droom voor vele triatleten: een deelname aan de Iron Man van Hawaii! Voor de 28-jarige Philipp Mock is deze droom in 2016 voor de tweede keer uitgekomen. Wij hebben met Philipp gesproken over zijn carrière als triatleet. Lees hier wat hem motiveert en welke vijf tips hij voor duursporters heeft.

Van 0 naar 100: Philipp zijn carrière als triatleet

Advertentie

Philipp was zo onder de indruk dat hij zelf, zonder specifieke training, aan de start stond: „Nadat ik bij het handballen geblesseerd was geraakt ben ik meer gaan wielrennen om fit te worden, lopen was standaard bij de handbaltraining inbegrepen. Mijn zwemkwaliteiten waren voldoende om het 400 meter vol te houden, vandaar dat ik mij aanmeldde om een nieuwe ervaring op te doen"

Eerste triathlon ervaring: Meer plezier dan intensieve training

Wanneer Philipp nu op zijn eerste triathlon terugblikt stelt hij vast: „Toen was de WerraMan 1/8ste triathlon met 400 meter zwemmen, 25 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen een geweldige uitdaging. Ik kan mij herinnering dat ik na het zwemmen al buiten adem was."

Desondanks, het triathlonvirus had Philipp te pakken genomen. Bij elke nieuwe wedstrijd gaf hij zichzelf als doel „de tijd van vorig jaar te verbeteren", zonder zich teveel te focussen op de training. Belangrijkste was voornamelijk de plezier in de sport, waarbij handbal nog steeds op de eerste plaats stond.

Ook bij wedstrijden het plezier in sporten niet verliezen, dat is Philipps motto.

De trainingsintensiteit voor de triathlon wordt echt opgeschroefd in 2010 als hij vanwege zijn studie zijn geboortestad en handbalvereniging verliet. „In datzelfde jaar finishde ik ook mijn eerste olympische triathlon in Hamburg, die tot mijn verbazing zonder juist training zeer succesvol was."

Vervolgens nam Philipp in 2011 aan zijn eerste ironman, de Ironman van Frankfurt. Zijn instelling bleef behouden: „Met plezier de finish bereiken."

Sowieso speelt het plezier aspect van sporten een belangrijke rol bij Philipp. „Het maakt niet uit om welke sport het gaat: Het is belangrijk de plezier niet uit het oog te verliezen, hoe gemotiveerd en geambitioneerd je ook bent."

Met plezier over de finish: Succes bij de Ironman

Deze instelling schijnt Philipp ook succes op te leveren. Zijn ervaring bij de Ironman van Frankfurt was van ongekende klasse: „Ik stond bij mijn leeftijdsklasse meteen op het podium". En daarmee was plotseling ook volgende thema binnen handbereik: „Bij de prijsuitreiking kwam ik voor het eerst in aanraking met het thema Hawaii. De kwalificatieeisen waren niet ver weg en omdat ik pas was begonnen met de triathlon sport stond vanaf die dag mijn doel voor het volgende jaar vast. Deelname aan de Ironman Hawaii, de grootste wedstrijd en moeder van de lange afstand triathlons.

Met dit vooruitzicht was het vanaf het begin af aan niet moeilijk om gemotiveerd te blijven voor de training: „Mijn focus lag op het eerstvolgende doel: Deelname aan de Ironman Regensburg 2012, waar ik de kwalificatie voor Hawaii veilig wilde stellen." En ook daar ging het van start tot finish perfect voor Philipp: „Snelste amateur, Top 10 algemeen klassement - de Hawaii droom was werkelijkheid geworden"

Ons interesseert, hoe Philipp het doet om over zo een lange tijdsperiode gemotiveerd te blijven en hoe gaat hij met tegenslagen om die elke sporter ooit tegen zal komen?

Nederlaag? Strijdvaardig blijven!

Twijfel en nederlagen blijven geen enkele topsporter bespaard. Wanneer Philipp momenten heeft waarin hij zich afvraagd: „Waarom doe ik mijzelf dit aan?" Dan is het antwoord al bekend: „Ik haal plezier uit het sporten en haal vreugde uit het stellen van nieuwe uitdagingen". Zolang daar geen woord aan gelogen is weet hij dat „het zich loont om gefocussed te blijven en mijn passie naar de sport om te zetten."

Lange adem: Als triatleet moet Phillip zich motiveren voor de lange afstanden

Naast het plezier aan de sport en de nieuwe uitdagingen zijn ook „ de eigenschappen als zelfdiscipline en ambitie maar ook het vermogen zelfkritisch te zijn nodig - zeker op die momenten wanneergewenste doelen niet behaald worden".

Zo moest ook Philipp zelf tegenslag incasseren: Bij de Ironman van 2016 startte hij met de hoop zijn topprestatie van 2012, een 3de plaats in zijn leeftijdscategorie, te verbeteren. De voorbereiding was perfect en ook tijdens de wedstrijd verliep alles volgens plan: „Na het fietsen had ik de leiding in mijn leeftijdscategorie en kon ik met een goed gevoel aan de marathon starten." Maar bij de wissel begon zijn lichaam tegen te sputteren en kracht vloeide weg; hongerklop. Philipp kon zijn eigen doel niet bereiken en de marathon duurde langer als gepland.

Maar dat hoort erbij. „Ook als was mijn deelname bij de Ironman 2016 niet geheel positief, ik heb toch waardevolle ervaringen opgedaan die ik naar de toekomst mee kan nemen."

Philipp is van mening dat sporters moeten accepteren dat „Diepe dalen en nederlagen net zo veel onderdeel van de sport zijn als hoge toppen en overwinningen. Het is belangrijk dat ook zo te zien en daardoor niet laat demotiveren. Zolang je gepassioneerd bent en blijft voor je sport is man op de goede weg."

Zwemmen, fietsen, hardlopen: de triathlon is een ongelofelijke zware fysieke uitdaging

5 motivatietips van een professionele triatleet

Dankzij zijn meerjarige ervaring in topsport heeft Philipp ook enkele nuttige tips voor andere sporters.

1. Werk met tussendoelen

Om voor een langere tijd gemotiveerd te blijven is het belangrijk het 'grote doel' constant voor ogen te hebben. Toch is het net zo belangrijk om kleine tussendoelen mee te nemen in het proces. „Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn, van hogere trainingsintensiteit tot een wedstrijduitslag aan toe"

Advertentie

2. Zet regelmatig nieuwe uitdagingen

Saaiheid kan funest zijn voor je motivatie. Door elke keer nieuwe uitdagingen aan te gaan blijft de motivatie hoog.

3. Probeer stap voor stap te verbeteren

„Mijn echte doel is om elke dag, stapje voor stapje, mijzelf te verbeteren en mijn training optimaal te benutten." Deze positieve instelling is ook toepasbaar bij wedstrijden die niet volgens plan verliepen. „Als ik achteraf zeggen kan dat ik gepresteerd heb naar mijn kunnen dan kan ik al het negatieve omzetten in iets positiefs - Ook wanneer ik mijn hoofddoel niet heb kunnen behalen. Bij een volgende wedstrijd kan zo alles weer anders zijn."

4. Focus altijd op het essentiële

„Helaas vergeten vele, wanneer ze grotere uitdagingen zetten, de essentie van sport, waarom ze überhaupt gestart zijn met het beoefenen van hun sport. 'Back to the roots' is dan ook Philipp's advies: Sport om te sporten en geef je persoonlijke ambitie minder prioriteit: „In plaats van altijd naar tijden en datagegevens te kijken: Ga gewoon lekker naar buiten en deel en geniet van je passie met anderen"

5. Heb plezier & wees ontspannen

„Leef je droom! Ga naar buiten en geniet van je sport, wat je doel ook is!" Philipp is dan ook van mening dat met een gezonde dosis ontspanning het makkelijker zal zijn om je persoonlijke doelstelling te behalen.

Triatleet Philipp Mock in actie

De opticien, geboren in 1988, Eschwege (Duitsland) heeft sportief al het één en ander bereikt. Hier een kleine greep uit zijn sportieve successen in de triathlon:

  • 2012: 7de Plaats Ironman Regensburg algemeen klassement, snelste amateur, 1ste plaats leeftijdscategorie 18-24 jaar, 3de Plaats Ironman WC Hawaii leeftijdscategorie 18-24
  • 2014: 14de Plaats Ironman 70.3 Mallorca algemeen klassement, beste Amateur, 1ste plaats AK 25-29
  • 2015: Snelste amateur Challenge Fuerteventura halve triathlon, Vice Europees kampioen Ironman 70. 3de plaats Wiesbaden Algemeen klassement 25-29
  • 2016: 10de plaats AK, 1ste plaats AK Ironman 70.3 Boedapest, Vice Europees kampioen Ironman 70. 3de plaats Wiesbaden AK 25-29, Ironman Hawaii

Voor Philipp zal 2017 wezenlijk anders zijn: Het leven als amateur triatleet is omgeruild voor een carriére als professional.

En hoe zit het nu met jou? Ben je ook tot op het bot gemotiveerd en heb je voor 2017 al enkele sportieve doelen staan? Hou dan de passie levend en heb plezier in het bereiken van je uiteindelijke doel! Overigens: In een tenue van professionele kwaliteit zal de training nog beter zijn - neem daarom een kijkje bij op onze website bij onze wieler en loopkleding.

Wij willen Philipp bedanken voor het interview en wensen hem als professionele triatleet veel succes in 2017 en de komende jaren!

Foto's: Artikelfoto's; foto 1-4; 7: © Philipp Mock; foto 5: © iStock/ positivelydigital; foto 6: © iStock/ ZamoraA

Advertentie