Fit dankzij een trainingskamp

Basketbaltrainer Kay Blümel vertelt ons wat het geheim van een goed trainingskamp is

Fit aan het seizoen beginnen dankzij een trainingskamp. In dit expert-interview vertelt Kay Blümel, Bondscoach van het Duitse Onder 18 Basketbalteam waarom een trainingskamp zinvol is en waar de prioriteiten moeten liggen.

Tips van een expert

Basketbal liefhebber Kay Blümel maakte al op jonge leeftijd van zijn passie zijn beroep.

Onder 18 Bondscoach Kay Blümel

Zijn studie bedrijfseconomie was niet basketbal gerelateerd maar toch is er zijn constante leven een link met zijn passie; basketbal zichtbaar. Zo was hij trainer van verschillende basketbalteams en was het externe consultant bij Adidas. Tussen studie, werk en basketbal was altijd een connectie.

Via-via kwam hij uiteindelijk bij de Duitse Basketbalbond, waar hij sinds 1999 bondscoach is van de onder -18.

In dit interview zal hij het belang van een trainingskamp uitleggen en waar je op moet letten om een trainingskamp tot een succes te maken.

Advertentie

In het jaar 1891 bedacht de Canadese arts en pedagoog James Naismith het basketbal in Springfield, Verenigde Staten. Sindsdien is de sport over de gehele wereld geliefd bij jong en oud.

Basketbal kan overal gespeeld worden, op verschillende locaties en verschillende spel/wedstrijd vormen. Behalve een locatie waar een basket present is, is er voor een basketbalpotje niet nodig. Wij vragen ons daarom af of een de locatiekeuze van een trainingskamp een belangrijke rol speelt of is het voldoende om een turnhal met slaapmogelijkheden voorhanden te hebben?

Kay Blümel: „ De keuze van een locatie is afhankelijk van het niveau waar ik in werk. Zo zal ik mij voor een breedtesport vakantiekamp voor kinderen anders oriënteren dan voor een resultaat georiënteerd team. In dit geval uitgaande van topsport zoek ik naar een locatie die meerdere trainingsvormen kan ondersteunen. Zo zoek ik niet alleen een zaal maar ook naar mogelijkheden voor duur en krachttraining en eventueel een atletiekcomplex. In een ideale wereld is ook een sportschool inbegrepen en kunnen we om de hoek overnachten."

Voordelen en doelen

Tijdens een trainingskamp wordt niet alleen de trainingsstof beter opgenomen en intensiever uitgevoerd maar krijgt ook het teamgevoel een positief impuls. Het totale, positieve, effect is tijdens het seizoen merkbaar en onderstreept het zin en doel van een dergelijke onderneming.

Om trainingsresultaat te meten zijn er verschillende methodes.

Kay Blümel: „Tijdens trainingskampen worden verschillende testen uitgevoerd die waarvan de resultaten geanalyseerd en getest worden. Het analyseren is op vele vlakken mogelijk alleen wordt dat lastiger bij bijvoorbeeld tactisch inzicht. Hier tellen eerder de indrukken, die een trainer tijdens een trainingskamp op doet."

De beschikbare tijd

Anders als bij het voetbal heeft een Basketbalseizoen geen winterstop en loopt het seizoen van oktober tot mei/juni. Vandaar dat een trainingskamp het meest toepasbaar is als seizoens en/of play-off voorbereiding.

Kay Blümel: „Bij de nationale teams start de voorbereiding voor een EK ongeveer zes tot acht weken voor het toernooi met trainingskampen en toernooien. Jeugd EK's worden meestal rond begin juni en eind august plaats."

Advertentie

De passende begeleiding

Om sporters efficiënt en individueel te ondersteunen, maar ook om de gezondheid en veiligheid te garanderen, heeft Kay Blümel professionele ondersteuning aan zijn zijde.

Kay Blümel: „Bij trainingskampen bestaat het team uit de coach, één tot twee assistenten, een fitness coach en een fysiotherapeut, die ook als herstelcoach actief is.

Het dagprogramma

Bij de planning van een trainingskamp tussen de vier en zes dag moet tussen een breedtesport en topsport georiënteerd focus besloten worden.

De trainer heeft hierbij de grote verantwoordelijkheid om een complementair schema tussen intensieve training en ontspanning te creëren. De duur van trainingsvormen als de vorm van ontspanning is daarbij beslissend voor de motivatie en presaties van de speler.

Kay Blümel: „Tijdens een trainingskamp trainen wij 2 maal 120 tot 150 minuten. Vaak volgt 's avonds ook nog een sessie van 90 minuten waarin wij het getrainde in een wedstrijdvorm oefenen. Oefeningen uit een normale training worden dan geïntensitiveerd om de basisconditie te verbeteren.

Wij proberen daarbij om andere trainingsmogelijkheden in de nabije omgeving te gebruiken. Als we een sportschool of zwembad in de buurt is maken wij daar gebruik om afwisseling in de trainingsvormen aan te bieden.

Ter motivatie en inspiratie van de speler maakt coach Blümel gebruik van verschillende methoden:

Kay Blümel: „Veel motivatie halen spelers uit wedstrijden en interne en externe vergelijkingen die wij bij de trainingen inbouwen, het gaat er dan om, om een doel te bereiken of te verbeteren. Zo werpen wij bijvoorbeeld 3-punters totdat iemand een bepaald puntenaantal gehaald heeft, of spelen we onderling een wedstrijd tot een bepaalde score."

Een uitgebalanceerd eetpatroon is doorslaggevend voor succes.

De juiste voeding

Een gebalanceerd voedingspatroon is uitermate belangrijk voor de fitheid van een sporter en zijn prestaties. Maar niet elk voedingsmiddel is geschikt voor een sporter, ook al doet het zich soms anders voor. Suikerhoudende voeding leveren snelle energie, maar deze energie verdwijnt net zo snel als het kwam. Vandaar dat een extra stap naar succes een uitgebalanceerd eetpatroon is.

Kay Blümel: „Wij proberen met de kok van het onderkomen een menu samen te stellen die de sporter nieuwe energie brengt. Wij serveren daarom maaltijden die rijk aan vitaminen en koolhydraten zijn, zoals pasta, rijst, aardappelen, mager vlees en een variatie aan groenten. Daarnaast zijn er regelmatig de standaard tussendoortjes als fruit en muslirepen."

Fit voor het trainingskamp

Het voedingsplan en de trainingsdoelen staan vast, dan is het team klaar voor het trainingskamp. Het enige wat dan nog mist zijn de passende basketbal en/of shooting shirts die je, natuurlijk, bij ons zelf kan creëren en bestellen.

Wij willen Kay Blümel bedanken voor het interview en wensen hem veel succes in het vervolg van zijn trainerscarriére.

Foto's: Artikelfoto ©istock.com/fcscafeine ©Kay Blümel, foto 2: ©KayBlümel, foto 3©istock.com/ monkeybusinessimages, foto 4: ©KayBlümel, foto 5:©istock.com/ karandaev

Advertentie